Bastustugor

Här kan du som nyligen beställt någon av våra bastustugor eller funderar på att beställa ta del av viktig och användbar information.

Leverans

Leverans av våra bastutunnor görs med lastbil som kör så långt som tomten tillåter. Sedan får du som kund själv stå för avlastningen, vilket bland annat kan göras med gaffeltruck, kran eller traktor med gafflar för dig som bor på landet. 

Du kommer att bli meddelad så fort vi vet exakt leveransdatum och tidpunkt för leveransen så att du har tillräckligt med tid för att förbereda dig för mottagandet. Detta är vanligtvis några dagar innan leverans. 

Betalning

Efter beställning kommer vi att skicka en faktura för förskottsbetalningen på 25%. Vid mottagen betalning kommer din beställning att behandlas och produktionen påbörjas. När bastutunnan är tillverkad och redo att levereras skickas en slutgiltig faktura på resterande belopp. När hela betalningen är mottagen kommer din bastutunna att levereras till dig.

Efter leverans

Om du valt att få din bastustuga levererad färdigmonterad kommer den så pass nyckelfärdig som leveransen tillåter. Om du beställt en bastustuga som byggsats kommer du behöva bygga ihop den själv väl på plats. Omasauna Small, Omasauna Medium samt Cubesauna Medium tar ca 6 timmar att montera ihop. Övriga bastur från Omasauna monteras på en dag, helst av två personer då delarna är rätt tunga. 

AVLASTNING 

Du som kund är själv ansvarig för att lasta av bastustugan vid leverans eftersom lastbilen inte är utrustad med kran. Detta görs enklast med bland annat en gaffeltruck, kran eller traktor med gafflar för dig som bor på landet. 

MONTERING AV SKORSTEN

Efter leverans behöver du själv installera skorstenen pga leveransbolagets höjdrestriktioner. Detta görs snabbt och enkelt av dig som kund väl på plats. 

ELINSTALLATIONER

Du behöver ta hjälp av en behörig elektriker för att dra elen för eventuellt elektriskt aggregat. Det är alltid viktigt att undersöka vilken nätspänning ditt hus har och att säkerställa dig om att elen kopplas in på rätt sätt. 

Elbox för koppling av el för belysning finns på bastustugans baksida och bör anslutas med 220V. 

FÖRBEREDA AGGREGATET FÖR ANVÄNDNING

Utför den första uppvärmningen utomhus eftersom kaminen målats med en skyddande färg som förångas under den första uppvärmningen. Detta kommer att göra att aggregatet släpper ut rök. När röken slutar är kaminen redo för normal användning. Ta bort återstående färg med exempelvis en trådborste och dammsugare. Installation av rökrören kan resultera i lukt från rökrören. Dess yttre hölje har målats med värmebeständig färg som når sitt slutliga härdade tillstånd under den första uppvärmningen. Innan detta måste de målade ytorna på kaminen/aggregatet undvikas att vidröras i större grad. 

 • Bastusten bör inte placeras i kaminen innan den första uppvärmningen. Placera stenarna i kaminen först när kaminen har svalnat helt efter den första uppvärmningen. 
 • Kamin med vattentank: Rengör vattentanken försiktigt före användning och fyll på den innan första uppvärmningen. Kasta inte vatten vid första uppvärmningen då målade ytor kan skadas.

Förberedelse av underlag

För standardpaket rekommenderar Omasauna att bastustugan placeras på en hård, stabil och platt yta. På denna yta placeras betongplattor med en tjocklek på 50 mm och måtten 300 x 300 mm. Ovanpå varje betongplatta placeras sedan ett lecablock med dimensionerna 200 x 200 x 200 mm och därefter ett lager skyddande bitumentätskikt mellan lecablocket och bastustugan. Detta beror på att vatten inuti basturummet rinner ut genom golvet och därför är det viktigt med upphöjning för att undvika att att fukt samlas under bastustugan. Nedan kan du se hur varje ”pelare” (betongblock, lecablock och bitumenlager) bör placeras för varje specifik bastustuga med standardpaket.

Bastustugor med premiumpaket kan däremot placeras på en hård, stabil och platt yta och behöver inte höjas upp eftersom vatten inuti basturummet istället rinner ut från baksidan, vilket i sin tur förhindrar fukt från att samlas under bastustugans golv. 

Omasauna Small

Klicka på bilden för att förstora.

Omasauna Small Plus

Klicka på bilden för att förstora.

Omasauna Medium

Klicka på bilden för att förstora.

Omasauna Medium Plus

Klicka på bilden för att förstora.

Cubesauna Medium

Klicka på bilden för att förstora.

Cubesauna Medium Plus

Klicka på bilden för att förstora.

Behövs bygglov

En bastutunna som är mindre än 15 kvadratmeter behöver inte bygglov förutsatt att den placeras inom en radie av max 25 meter från ett bostadshus. Maxhöjd från mark till tak för att slippa bygglov är tre meter och bastutunnan bör placeras minst 4,5 meter från din grannes tomtgräns, annars krävs skriftligt godkännande. Regler kan skilja från kommun till kommun och det är alltid en bra idé att höra med ditt lokala stadsbyggnadskontor om vad som gäller i just din kommun. För en vedeldad bastutunna krävs anmälan av installation av eldstad, vilket din kommuns lokala byggnadskontor hjälper dig med.

Hur lång är garantin?

Vi har två års garanti på alla våra bastutunnor. Du kan läsa mer om vår garanti för bastutunnor i våra köpvillkor.

Underhåll

Korrekt underhåll av din bastu kommer hålla miljön ren och trevlig, förhindra bakterier och mögel och se till att du får en fantastisk upplevelse varje gång du använder den. 

Håll din bastu ren för att förhindra bakterier. Tvätta dina fötter innan du stiger in i bastun. Eftersom ditt bastubad kan inkludera ett bad i sjön eller att gå ut och in många gånger bör du se till att du inte tar med dig sådant du inte vill ha inne i bastun. 

Skrubba bänkar, väggar och ryggstöd efter användning. Det är en bra idé att rengöra bastun en gång i veckan med en naturlig rengöringsprodukt, t.ex. vinäger. Använd aldrig något med kemikalier. Detta är vad du bör göra: 

 • Vakuumera bastun för att bli av med damm, hår och döda hudceller.
 • Doppa en handborste i en hink med vatten och skrubba samtliga områden. Torka bänkar och ryggstöd med utspädd vit vinäger för att desinfektera bastun.
 • Använd bakpulver på envisa fläckar, särskilt oljebaserade.
 • Skölj träet med rent vatten när du är klar.
 • Om fläckar är särskilt svåra att få bort, använd ett lätt sandpapper för att slipa bort fläcken.
 • Se till att rengöra askan från den vedeldade ugnen varje gång efter du använt din bastu. Gör dock aldrig detta medan den fortfarande är varm utan låt den svalna först.

VENTILATION I BASTUN 

 • Ventilera bastun varjegång efter användning.
 • Efter användning, när du rengjort bastun, lämna dörren öppen under sommarhalvåret och när det är varmt ute och ventilationshålet under vinterhalvåret så att bastun kan luftas ut helt.
 • Töm träskopan och lägg den upp och ned för att torka, helst utanför bastun.
 • Tänd upp värmaren så att den är helt torr efter bastuanvändning.

REGELBUNDET UNDERHÅLL

Skölj ut bastun. Rengör bastun med tvål, utspädd vit vinäger, bakpulver och använd en vattenslang för att skölja av. Det är inte rekommenderat att använda något som är starkare än ett milt rengöringsmedel, undvik därför starkare kemikalier. Se också till att medlet du använder är lämpligt för träytor i fuktiga rum och följ instruktionerna och rengör aldrig bastun medan den fortfarande är varm, utan låt den svalna först. 

Sanda bänkarna årligen. Se till att slipa bänkarna minst en gång om året med fint sandpapper. Detta hjälper till att bli av med eventuella föroreningar som kan ha samlats under året, samt att jämna ut ytan igen. När du är klar ska träet ha en ”som ny” vit färg. 

Ta bort eventuellt mögel. Om du skulle märka mögel, se till att ta bort det omgående. 

Moppa golvet. Det kan vara fördelaktigt att torka golvet med rengöringsmedel för att bli av med eventuell lukt som kan ha skapats av regelbunden användning. Kom ihåg att undvika starkare kemiska rengöringsmedel och använd istället tvål och vatten. Tvätta utsidan regelbundet. Det kan även vara bra att rengöra utsidan med en högtryckstvätt, vilket hjälper dig att hålla din bastu snygg och trevlig. Var mycket försiktig så att du inte använder högtryckstvätten på insidan då träet inne i bastun är ömtåligare och högtryckstvätten kan orsaka skada. 

Utför allmänt underhåll. Precis som alla andra rum och byggnader kommer din bastu förmodligen också att behöva underhållas. Se till att dra åt eventuella lösa skruvar och borsta bort eventuella vattenfläckar. Detta kommer att hålla din bastu i gott skick och förhindra att du behöver göra mer arbete senare. Om din bastu har en trädörr kan fuktigheten få dörren att svälla. Håll ett öga på dörrens gångjärn så att de öppnas och stängs ordentligt.