Bastutunnor

Här kan du som nyligen beställt någon av våra bastutunnor eller funderar på att beställa en ta del av viktig och användbar information.

Leverans

Leverans av våra bastutunnor är en enkel och smidig process och ser ut som följande.

1. Du blir kontaktad av fraktbolaget som tillsammans med dig, stämmer av en passande dag och tid för leveransen, vanligtvis med några dagars framförhållning.

2. Bastutunnan levereras med lastbil till din tomtgräns. Du som kund står sedan själv för avlastning och placering, vilket enkelt görs med gaffeltruck, kran eller traktor med gafflar.

Avlastning - färdigmonterade bastutunnor

Vid leverans är det du som kund som är ansvarig för att lasta av din färdigmonterade bastutunna, vilket kan göras med en gaffeltruck, kran eller traktor med gafflar.

Tips:

Det finns många lokala firmor som kan hjälpa till med detta. Om du inte känner till någon i ditt lokala område så är de sällan mer än en snabb Google-sökning och ett telefonsamtal bort.

Avlastning - byggsatser

Vid leverans är det du som kund som är ansvarig för att lasta av din bastutunna som byggsats, vilket kan göras med en gaffeltruck, kran, traktor med gafflar eller för hand om ni är några personer som kan hjälpas åt.

Tips:

Det finns många lokala firmor som kan hjälpa till med detta. Om du inte känner till någon i ditt lokala område så är de sällan mer än en snabb Google-sökning och ett telefonsamtal bort.

Betalning

Vi erbjuder följande trygga och välkända betallösningar.

  • Faktura - betala 30 dagar efter leverans
  • Klarna
  • Shop Pay
  • 25% förskottsbetalning, 75% i samband med leverans
  • Svea Bank räntefri delbetalning - 3 månader
  • Svea Bank räntefri delbetalning - 6 månader
  • Svea Bank räntefri delbetalning - 12 månader
  • Svea Bank räntefri delbetalning 24 månader

Utöver detta erbjuder vi även möjligheten att finansiera ditt köp i upp till 144 månader i samarbete med vår partner Svea Bank.

Efter leverans "att-göra-lista"

Om du väljer en färdigmonterad bastutunna levereras den så pass nyckelfärdig som transportreglerna tillåter. Om du väljer en bastutunna som byggsats kommer du behöva bygga ihop den själv väl på plats, vilket vanligtvis tar 2-3 dagar för ett par personer. Monteringsanvningar medföljer.

Montering av skorsten

Efter leveransen är nästa steg att montera skorstenen, vilket inte kan göras i vår fabrik på grund av transportbolagets höjdrestriktioner. Detta tar vanligtvis inte mer än 20 minuter.

Dekorationsbrädor

För bastutunnor med diameter 227 cm behövs dekorationsbrädorna skruvas på bastutunnans utsida. Detta tar vanligtvis inte mer än 20 minuter.

Elinstallationer

Om du beställt en bastutunna ur vår Deluxe eller Superior kollektion behöver en behörig elektriker koppla in belysning och elektriskt aggregat. Det är alltid viktigt att undersöka vilken nätspänning ditt hus har och att säkerställa dig om att elen kopplas in på rätt sätt. 

För övriga bastutunnor är elen redan dragen och installerad vid leverans och det du behöver göra är att koppla elen till en strömanslutning. Vi rekommenderar starkt att alltid kolla med din lokala behöriga elektriker för att säkerställa att nätspänningen i ditt hus räcker till.

Förbereda aggregatet

Utför den första uppvärmningen utomhus eftersom kaminen målats med en skyddande färg som förångas under den första uppvärmningen. Detta kommer att göra att aggregatet släpper ut rök. När det inte ryker längre är kaminen redo för normal användning. Ta bort återstående färg med exempelvis en trådborste och dammsugare. Installation av rökrören kan resultera i lukt från rökrören. Dess yttre hölje har målats med värmebeständig färg som når sitt slutliga härdade tillstånd under den första uppvärmningen. Innan detta måste de målade ytorna på kaminen/aggregatet undvikas att vidröras i större grad. 

OBS: Bastusten bör inte placeras i kaminen innan den första uppvärmningen. Placera stenarna i kaminen först när kaminen har svalnat helt efter den första uppvärmningen. 

Kamin med vattentank: Rengör vattentanken försiktigt före användning och fyll på den innan första uppvärmningen. Kasta inte vatten vid första uppvärmningen då målade ytor kan skadas.

Förberedelse av underlag

Fördelen med en bastutunna är att den är relativt kompakt och inte tar upp mycket plats i din trädgård eller där du väljer att placera den. Du kan placera den i stort sätt var som helst och det är inte särskilt svårt att förbereda marken. Det finns dock några saker som är bra att veta när du väljer platsen där din nya bastutunna ska stå. 

OBS: Placering är inte möjligt direkt på gräs utan någon vidare förberedelse av marken, den behöver stå på ett någorlunda stabilt underlag. Din bastutunna kan exempelvis placeras på följande underlag: 

  • Trästomme
  • Hård grusyta
  • Platta av sten, betong eller annat hårt material
  • Trädäck/altan

Bastutunnans "ben" (trästommar)

Samtliga bastutunnor levereras på trästommar eller ”ben” för att enkelt och stabilt kunna placeras på ett hårt och jämnt underlag. Du kan se trästommarnas mått och placeringar nedan eller under "Ritningar" på varje enskild bastutunnas produktsida. Detta kan vara viktigt att veta när du förbereder underlaget som din bastutunna ska stå på så att du vet hur stor yta som trästommarna tar upp.

Ritning bastutunna 170 x 197 cm
Ritning bastutunna 240 x 197 cm
Ritning bastutunna 240 x 227 cm
Ritning bastutunna 300 x 197 cm
Ritning bastutunna 300 x 227 cm
Ritning bastutunna 350 x 197 cm
Ritning bastutunna 350 x 227 cm
Ritning bastutunna 400 x 197 cm
Ritning bastutunna 400 x 227 cm
Ritning bastutunna 450 x 197 cm
Ritning bastutunna 450 x 227 cm
Ritning bastutunna 480 x 197 cm
Ritning bastutunna 480 x 227 cm

Bygglov

En bastutunna som är mindre än 15 kvadratmeter behöver inte bygglov förutsatt att den placeras inom en radie av max 25 meter från ett bostadshus. Maxhöjd från mark till tak för att inte behöva bygglov är 3 meter och bastutunnan bör placeras minst 4,5 meter från din grannes tomtgräns, annars krävs skriftligt godkännande. Regler kan skilja från kommun till kommun och det är alltid en bra idé att höra med ditt lokala stadsbyggnadskontor om vad som gäller i just din kommun. För en vedeldad bastutunna krävs anmälan av installation av eldstad, vilket din kommuns lokala byggnadskontor hjälper dig med.

Garanti

Vi har två års garanti på alla våra bastutunnor. Du kan läsa mer om vår garanti för bastutunnor i våra köpvillkor.

Hälsofördelar, risker och försiktighetsåtgärder

Att bada bastu är ett utmärkt sätt att koppla av. Bastubadande tros kunna lindra smärta, förbättra prestandan inom idrott, tillfälligt lindra förkylningssymtom och minska stress. Det är dock viktigt att använda en bastu i moderation och på rätt sätt. 

Undvik bastur om du har allvarliga medicinska tillstånd.
Bastubadande anses vara säkert för de allra flesta, men vissa människor måste vidta extra försiktighetsåtgärder. Om du tar mediciner eller har några medicinska tillstånd, om du är gravid eller försöker bli gravid – fråga alltid din läkare. Vissa sjukdomar, exempelvis förkylning, kan dra nytta av ett kort besök i bastun medan andra sjukdomar kan förvärras. Du bör definitivt undvika att bada bastu om du har högt blodtryck eller någon hjärtsjukdom. 

Vid ett bastubad når lufttemperaturen ofta 70°C och fuktigheten 80-100%. Innan man besöker basturummet bör man ta en dusch. 

Att använda en måttlig temperatur på cirka 70°C är gynnsamt inte bara för din hälsa, utan också för din bastu. Detta är viktigt om du försöker förlänga bastuns livslängd. Hög luftfuktighet och måttlig temperatur förhindrar splittring av timmer, luckor i väggar och att träslagets kåda läcker, vilket kan uppstå om extremt höga temperaturer används. För att undvika att detta sker, se till att bastuns temperatur inte överstiger 80°C

Om detta redan har hänt och kåda läckt från träslaget måste kådadropparna tas bort med sandpapper eller liknande. Oftast visas kådan först ovanför värmaren. För att undvika brännskador på huden är det viktigt att ta bort kådan innan det börjar rinna. Gör dock inte detta medan bastun fortfarande är varm, låt bastun och värmaren svalna först. Om kådan fortfarande är flytande rekommenderar vi att du rengör med ett speciellt rengöringsmedel. 

För att generera hög luftfuktighet, vattna bänkar och bastuväggar innan du sätter på bastuaggregatet / sätter igång bastuugnen. Detta förhindrar trämaterialet från att torka ut och rörelse i väggarna, vilket kan hända under extrema temperaturer på grund av träets naturliga egenskaper. Därför rekommenderar vi att du vattnar bastun före användning och använder bastun i måttliga temperaturer under 80°C. Specialisterna menar att de bästa hälsoeffekterna uppnås genom att använda bastun 4-7 gånger i veckan vid temperaturer under 80°C, cirka 20 minuter åt gången. 

Säkerhetsregler

Det är viktigt att följa följande säkerhetsregler varje gång du använder bastun. 

  • Ha aldrig på dig smycken inne i bastun och se till att din baddräkt/badshorts inte innehåller några metalldelar då metall kan värmas upp och eventuellt bränna huden.
  • Använd aldrig krämer eller lotions inne i bastun. De kommer inte bara att resultera i en fet och oljig hud, utan de kommer även täppa till dina porer och förhindra huden från att andas och svettas.
  • Ta med en ren bomullshandduk att sitta på inne I bastun. Detta hjälper dig att hålla dig ren samt skydda bänkarna.
  • Skydda ditt hår med en handduk eller turban, oavsett längd. Den intensiva värmen kan torka ut håret, vilket gör att det blir sprött och uttorkat.
  • Ät inte precis innan du använder bastun då detta eventuellt kan resultera i illamående.
  • Ät aldrig i bastun eller drick alkoholhaltiga drycker då alkohol har förmågan att sänka blodtrycket och orsaka yrsel.
  • Var mycket försiktig när du tar dig fram i bastun då bänkar och golv kan vara hala.
  • Undvik att röra spisen när den är varm. Stenarna och aggregatets/ugnens ytteryta kan bränna din hud. Vi rekommenderar att du skaffar säkerhetsstaket tillsammans med aggregatet för ökad säkerhet.
  • Kasta aldrig vatten på stenarna när det finns människor nära aggregatet eftersom het ånga kan bränna huden.
  • Gå ut i sval luft, en pool eller en ta kall dusch efter du lämnat bastun.
  • Växla mellan varmt och kallt för att få ut det mesta av din bastuupplevelse.
  • Drick mycket kallt vatten för att förhindra uttorkning efter att du lämnat bastun.
  • Ta en dusch, men hoppa över tvålen. Börja med varmt vatten och när du inte längre svettas ska du sänka temperaturen till en behaglig och sval temperatur, vilket hjälper din kropp att svalna ytterligare.
  • Om du måste använda tvål, använd en som är mild och naturlig. Bastubadande får dina porer att öppna sig och hårda tvålar kan därför irritera huden.
  • Fukta huden när du har badat bastu då din hud snabbt kan bli torr när du lämnat värmen inne i bastun.
  • Måttliga temperaturer i bastun på cirka 70°C ger de bästa hälsoeffekterna.
  • Stanna inte i bastun längre än 15 – 20 minuter. Det är okej att gå ut tidigare om du börjar känna dig obekväm. Människokroppen är inte gjord för att stå emot sådana höga temperaturer under långa tidsperioder.
  • Lämna bastun omedelbart om du börjar känna dig yr eller illamående.
  • Lämna inte barn eller funktionshindrade personer utan tillsyn i bastun. Bastuanvändning är strängt förbjudet för spädbarn och rekommenderas inte för yngre barn.
  • Lämna inte bastun utan tillsyn om du använder en vedeldad kamin.
  • Vila i minst tio minuter efter att du stigit ut ur bastun och hoppa inte direkt till nästa träning. Hitta istället en sval plats där du kan sitta still eller lägga dig ned. Detta ger din kropp lite tid för att återhämta sig.
  • Häng inte kläder för att torka inne i bastun eftersom det kan innebära brandrisk.
  • Kom ihåg att havsluften och ett fuktigt klimat kan korrodera metallytorna på kaminen.

Underhåll

Korrekt underhåll av din bastu kommer hålla miljön ren och trevlig, förhindra bakterier och mögel och se till att du får en fantastisk upplevelse varje gång du använder den. 

Håll din bastu ren för att förhindra bakterier. Tvätta dina fötter innan du stiger in i bastun. Eftersom ditt bastubad kan inkludera ett bad i sjön eller att gå ut och in många gånger bör du se till att du inte tar med dig sådant du inte vill ha inne i bastun. 

Skrubba bänkar, väggar och ryggstöd efter användning. Det är en bra idé att rengöra bastun en gång i veckan med en naturlig rengöringsprodukt, t.ex. vinäger. Använd aldrig något med kemikalier. Detta är vad du bör göra: 

  • Dammsug bastun för att bli av med damm, hår och döda hudceller.
  • Doppa en handborste i en hink med vatten och skrubba samtliga områden. Torka bänkar och ryggstöd med utspädd vit vinäger för att desinfektera bastun.
  • Använd bakpulver på envisa fläckar, särskilt oljebaserade.
  • Skölj träet med rent vatten när du är klar.
  • Om fläckar är särskilt svåra att få bort, använd ett lätt sandpapper för att slipa bort fläcken.
  • Se till att rengöra askan från den vedeldade ugnen varje gång efter du använt din bastu. Gör dock aldrig detta medan den fortfarande är varm utan låt den svalna först.

Ventilation

  • Ventilera bastun varje gång efter användning.
  • Efter användning, när du rengjort bastun, lämna dörren öppen under sommarhalvåret och när det är varmt ute och ventilationshålet under vinterhalvåret så att bastun kan luftas ut helt.
  • Töm träskopan och lägg den upp och ned för att torka, helst utanför bastun.
  • Tänd upp värmaren så att den är helt torr efter bastuanvändning.

Regelbundet underhåll

Skölj ut bastun. Rengör bastun med tvål, utspädd vit vinäger, bakpulver och använd en vattenslang för att skölja av. Det är inte rekommenderat att använda något som är starkare än ett milt rengöringsmedel, undvik därför starkare kemikalier. Se också till att medlet du använder är lämpligt för träytor i fuktiga rum och följ instruktionerna och rengör aldrig bastun medan den fortfarande är varm, utan låt den svalna först. 

Sanda bänkarna årligen. Se till att slipa bänkarna minst en gång om året med fint sandpapper. Detta hjälper till att bli av med eventuella föroreningar som kan ha samlats under året, samt att jämna ut ytan igen. När du är klar ska träet ha en ”som ny” vit färg. 

Ta bort eventuellt mögel. Om du skulle märka mögel, se till att ta bort det omgående. 

Moppa golvet. Det kan vara fördelaktigt att torka golvet med rengöringsmedel för att bli av med eventuell lukt som kan ha skapats av regelbunden användning. Kom ihåg att undvika starkare kemiska rengöringsmedel och använd istället tvål och vatten. Tvätta utsidan regelbundet. Det kan även vara bra att rengöra utsidan med en högtryckstvätt, vilket hjälper dig att hålla din bastu snygg och trevlig. Var mycket försiktig så att du inte använder högtryckstvätten på insidan då träet inne i bastun är ömtåligare och högtryckstvätten kan orsaka skada. 

Utför allmänt underhåll. Precis som alla andra rum och byggnader kommer din bastu förmodligen också att behöva underhållas. Se till att dra åt eventuella lösa skruvar och borsta bort eventuella vattenfläckar. Detta kommer att hålla din bastu i gott skick och förhindra att du behöver göra mer arbete senare. Om din bastu har en trädörr kan fuktigheten få dörren att svälla. Håll ett öga på dörrens gångjärn så att de öppnas och stängs ordentligt.

Ytbehandling

Bastuns utsida 

Vi rekommenderar dig att behandla din bastus utsida direkt efter montering eller leverans med träimpregneringsmedel/träskyddsmedel för att ge ett skydd mot yttre påfrestningar och förlänga dess livslängd.

Vi rekommenderar att du bearbetar eventuell trädörr och fönster med träimpregneringsmedel både på insida och utsida. Vi rekommenderar även att utsidan målas med en färg som skyddar mot fukt och UV-strålning. Kontakta en färgspecialist för att ta reda på vilka färger som är lämpliga för obearbetat trä och följ instruktionerna. Bastuns livslängd kommer att bli betydligt längre om man målar ordentligt och på rätt sätt

Vi rekommenderar att du inspekterar din bastu noggrant minst en gång om året. 

Behandling med olja: Med tiden påverkas träet av solljus, regn, snö och andra väderförhållanden. Därför bör bastuns utsida oljas minst två gånger om året för att behålla sin färg och utseende. Linolja är en av våra rekommendationer för utsidan då det är en naturlig olja som bildar ett väderbeständigt lager, gör träet tjockt och tar fram dess naturliga struktur. Vi rekommenderar starkt att behandla dörren och fönstren med ett träimpregneringsmedel (både in- och utsida). 

Thermowood: Alla timmerprodukter (inklusive de som är värmebehandlade) bör impregneras för att skyddas i olika väderförhållanden. Halvtransparent beläggning av olja, vax eller pigment skyddar värmebehandlat trä mot UV-strålning och gör att det behåller sitt naturliga utseende. Oftast används brunt pigment som innehåller olja och färg för utomhusbruk. Efter beläggning ser det värmebehandlade träet något mörkare ut. 

Basturum 

Användning av olika träoljor för bastuns olika delar gör att träet behåller sin naturliga färg, minskar fuktupptagningen och skyddar mot smuts. Innan du börjar använda bastun bör du bestämma om du vill hålla din bastu helt naturlig eller om du är villig att använda konserveringsmedel i bastun. Du kan också välja att använda det endast för särskilda delar såsom bänkar, golv eller för hela ytan inuti bastun. Bastuolja behåller den naturliga träfärgen, minskar träets fuktabsorbering och ger effektivt skydd mot smuts. Korrekt underhåll av bastun förlänger helt enkelt dess livslängd.