FAQ

Här har vi samlat svaren på våra vanligaste frågor. Om du inte hittar svaret på just din fråga är du varmt välkommen att kontakta oss. Du hittar även ytterligare information om våra produkter på vår informationssida.

Bastutunnor

När du väljer en bastutunna hos oss medföljer, förutom valda tillbehör, även allt annat som behövs. Detta inkluderar:

 • Skorsten och rökrör (för vedeldade aggregat)
 • Bastusten (för vedeldade och elektriska aggregat)
 • Värmebeständiga golv och väggplattor (för vedeldade och elektriska aggregat)
 • Underliggande trästommar
 • Dekorationsbrädor

Våra leveranstider är i regel ungefär 4 veckor, men kan vara kortare eller längre beroende på hur många beställningar som ligger i kö. Du kan alltid kontakta oss för att få reda på våra nuvarande leveranstider.

När det börjar bli dags för leverans kommer du bli kontaktad av fraktbolaget som stämmer av en passande leveransdag med dig.

När du beställer en bastutunna från oss levereras den färdigmonterad hem till dig med lastbil. Därefter står du som kund för avlastningen.

Vi har fri frakt inom södra och mellersta Sverige (söder om Gävle). För leveranser norr om Gävle och öar kan i särskilda fall en extra leveranskostnad tillkomma, vanligtvis mellan 2000 kr och 5000 kr. Vi bekräftar i sådana fall detta med dig i efterhand och kommer aldrig ta ut någon extra avgift utan att först ha fått ett godkännande av dig som kund.

Det är ditt ansvar som kund att lasta av bastutunnan från lastbilen vid leverans. Du kommer bli meddelad i god tid innan av fraktbolaget så att du kan förbereda en gaffeltruck, traktor med gafflar eller kran för att lyfta av och placera din färdigmonterade bastutunna. Det finns många lokala firmor som kan hjälpa till med detta.

Det är ditt ansvar som kund att lasta av byggsatsen (står på pallar) från lastbilen vid leverans. Du kommer bli meddelad i god tid innan av fraktbolaget så att du kan förbereda en gaffeltruck, traktor med gafflar eller kran för att lyfta av och placera din färdigmonterade bastutunna. Det finns många lokala firmor som kan hjälpa till med detta.

För byggsatser går det även bra att lasta av för hand, särskilt om ni är ett par starka personer som kan hjälpas åt.

Våra bastutunnor står allra bäst på en hård, plan yta såsom exempelvis en altan, betongyta eller stenplattor. En hård och platt yta garanterar stabilitet och optimal hållbarhet genom åren.

Samtliga bastutunnor levereras på trästommar eller ”ben” för att enkelt och stabilt kunna placeras på ett hårt och jämnt underlag. Du kan se trästommarnas mått och placeringar nedan eller under "Ritningar" på varje enskild bastutunnas produktsida. Detta kan vara viktigt att veta när du förbereder underlaget som din bastutunna ska stå på så att du vet hur stor yta som trästommarna tar upp.

Ritning bastutunna 170 x 197 cm
Ritning bastutunna 240 x 197 cm
Ritning bastutunna 240 x 227 cm
Ritning bastutunna 300 x 197 cm
Ritning bastutunna 300 x 227 cm
Ritning bastutunna 350 x 197 cm
Ritning bastutunna 350 x 227 cm
Ritning bastutunna 400 x 197 cm
Ritning bastutunna 400 x 227 cm
Ritning bastutunna 450 x 197 cm
Ritning bastutunna 450 x 227 cm
Ritning bastutunna 480 x 197 cm
Ritning bastutunna 480 x 227 cm

Dimensionerna för de fyra mittbenen (om bastutunnan beställs färdigmonterad) är 45 mm (bredd) x 300 mm (längd). Dessa breda ben är avsedda för lyft.
Främre och bakre ben har måtten 45 + 45 = 90 mm (bredd) x 300 mm (längd).

Vi erbjuder bastutunnor i många olika storlekar.

Som en tumregel kan man räkna med att varje person behöver minst 0,8 m2 inne i basturummet och 50 cm sittyta. 

Räkna även med att ett vedeldat aggregat tar upp 80-90 cm av bastuutrymmet.  

Efter leveransen är nästa steg att montera skorstenen, vilket inte kan göras i vår fabrik på grund av transportbolagets höjdrestriktioner. Detta tar vanligtvis inte mer än 20 minuter.

För bastutunnor med diameter 227 cm behövs dekorationsbrädorna skruvas på bastutunnans utsida. Detta tar vanligtvis inte mer än 20 minuter.

En bastutunna som är mindre än 15 kvadratmeter behöver inte bygglov förutsatt att den placeras inom en radie av max 25 meter från ett bostadshus. Maxhöjd från mark till tak för att slippa bygglov är tre meter och bastutunnan bör placeras minst 4,5 meter från din grannes tomtgräns, annars krävs skriftligt godkännande. Regler kan skilja från kommun till kommun och det är alltid en bra idé att höra med ditt lokala stadsbyggnadskontor om vad som gäller i just din kommun. För en vedeldad bastutunna krävs anmälan av installation av eldstad, vilket din kommuns lokala byggnadskontor hjälper dig med.

Efter beställning kommer du få en orderbekräftelse skickad till din angivna e-postadress. Om du har valt delbetalning eller faktura som betalningsalternativ kan vi komma att kontakta dig för att slutföra betalningsansökan.

Medan du inväntar din bastutunna är det viktigt att läsa igenom vår informationssida för bastutunnor så att du har koll på vad som gäller för avlastningen, leveransen och annat.

När det väl är dags för leveransen kommer du att bli kontaktad av fraktbolaget som tillsammans med dig, stämmer av en passande dag och tid för leveransen, vanligtvis med några dagars framförhållning.

Thermowood är trä som värmebehandlats och som inte påverkas lika mycket av yttre väderförhållanden. Det är också fritt från kåda till skillnad mot normal tall som reagerar på olika temperaturer och krymper när det är väldigt varmt och töjer ut sig när det är kallt och/eller blött. Thermowood har en något brunare färg än vanlig tall som är ljusare.

För bastutunnor i vår Deluxe och Superior kollektion behöver en behörig elektriker installera det elektriska aggregatet innan användning. Elen för belysningen är redan kopplad och behövs endast anslutas. 

För alla övriga bastutunnor kommer elen färdigkopplad redan vid leverans både för elektriskt aggregat och eventuell belysning. 

Vi har två års garanti på alla våra bastutunnor. Du kan läsa mer om vår garanti för bastutunnor i våra köpvillkor.

Ett hål på 5 cm i diameter finns 30 cm från den bakre väggen för avrinning.

Ja, vi har utställningsexemplar i Kungsbacka. Kontakta oss för att boka in ditt besök.

Nej, varje bastutunna vi säljer tillverkas på beställning.

Som en tumregel kan man räkna med att varje person behöver minst 0,8 m2 inne i basturummet och en sittyta på 50 cm.

Räkna även med att ett vedeldat aggregat tar upp 80-90 cm av bastuutrymmet.  

Ja, priset är detsamma oavsett om du väljer att få din bastutunna färdigmonterad eller som byggsats. 

För bastutunnor ur vår Deluxe och Superior kollektion kostar det däremot mer för dig som väljer färdigmonterat.

Genom korrekt underhåll kan du förlänga livslängden av din bastutunna betydligt. Läs mer om information om underhåll för bastutunnor.

Vattentank i olika storlekar kan beställas för våra vedeldade kaminer. Dessa monteras ovanför kaminen och fylls med vatten som sedan värms i och med att kaminen står på. Varmvattnet kan användas för att tvätta sig med efter bastubadet eller för att hälla på stenarna. 

Det negativa med en vattentank är dock att den alltid måste vara fylld när kaminen är på för att svetsfogarna inte ska gå sönder. Under vinterhalvåret måste den även alltid tömmas efter användning för att vattnet inte ska frysa till is.

Omasauna/Cubesauna bastustugor

Leverans utan avlastning ingår i priset du ser i varukorgen.

Standard:

 • Målad utsida i valfri färg
 • Belysning bakom ryggstöd och under lavar
 • Tak- och väggisolering
 • Lavar i asp
 • Ryggstöd i asp

Premium:

 • Målad utsida i valfri färg
 • Belysning bakom ryggstöd och under lavar
 • Tak- och väggisolering
 • Utebelysning
 • Premium lavar i värmebehandlad asp
 • Premium ryggstöd i värmebehandlad asp

När du väljer en bastustuga från oss medföljer, förutom valda tillbehör, även allt annat som behövs. Detta inkluderar:

 • Skorsten och rökrör (för vedeldade aggregat)
 • Bastusten (för vedeldade och elektriska aggregat)
 • Värmebeständiga golv och väggplattor (för vedeldade och elektriska aggregat)

Ja, bastustugan är tillverkad med komplett tak- och väggisolering för optimal energieffektivitet.

Ja, det kan vi. Kontakta oss för en offert.

Vår leveranstid för bastustugor är i regel runt 6 veckor, men kan variera i och med att nya beställningar läggs i kö. Det är alltid bäst att kontakta oss för att få reda på exakt hur lång vår nuvarande leveranstid är.

Våra bastustugor levereras med lastbil, varpå man sedan lastar av själv med gaffeltruck, traktor med gafflar eller kran. 

Avlastning görs av dig som mottagare med gaffeltruck, traktor med gafflar eller kran.

Ja, det går att få bastustugan spegelvänd utan någon extra kostnad. Du väljer detta som alternativ när du lägger beställningen eller skriver detta som en anteckning i kassan. 

En bastustuga som är mindre än 15 kvadratmeter behöver inte bygglov förutsatt att den placeras inom en radie av max 25 meter från ett bostadshus. Maxhöjd från mark till tak för att slippa bygglov är tre meter och bastustugan bör placeras minst 4,5 meter från din grannes tomtgräns, annars krävs skriftligt godkännande. Regler kan skilja från kommun till kommun och det är alltid en bra idé att höra med ditt lokala stadsbyggnadskontor om vad som gäller i just din kommun. 

För en vedeldad bastustuga krävs anmälan av installation av eldstad, vilket din kommuns lokala byggnadskontor hjälper dig med.

En bastustuga från Omasauna håller i årtionden med korrekt underhåll. Maximera bastustugans livslängd genom att följa nedanstående rekommendationer. 

 • Takbeläggningen bör bytas ut ungefär var tjugonde år.
 • Det är viktigt att torka bastun efter varje användning genom att låta aggregatet stå på ett par timmar efter användning. 
 • Rengör lavarna snabbt efter användning.
 • Använd olja då och då. 
 • Rengör röret en gång varje år om bastun används dagligen. 

Samtliga bastustugor från Omasauna har en garanti på två år.

Du behöver ta hjälp av en behörig elektriker för att dra elen för eventuellt elektriskt aggregat. Det är alltid viktigt att undersöka vilken nätspänning ditt hus har och att säkerställa dig om att elen kopplas in på rätt sätt. 

Elbox för koppling av el för belysning finns på bastustugans baksida och bör anslutas med 220V. 

Vi erbjuder följande trygga och välkända betallösningar.

 • Faktura - betala 30 dagar efter leverans
 • Klarna
 • Shop Pay
 • 25% förskottsbetalning, 75% i samband med leverans
 • Svea Bank räntefri delbetalning - 3 månader
 • Svea Bank räntefri delbetalning - 6 månader
 • Svea Bank räntefri delbetalning - 12 månader
 • Svea Bank räntefri delbetalning 24 månader

Utöver detta erbjuder vi även möjligheten att finansiera ditt köp i upp till 144 månader i samarbete med vår partner Svea Bank.

Nej, varje bastustuga tillverkas på beställning och är därför inte lagerförda.

Ja, vi har ett utställningsexemplar av vår Roko bastustuga i Ängelholm. Kontakta oss för att boka in ditt besök.

Vax skyddar träet mot fukt och smuts och hjälper till att bevara trätonerna. Samtidigt  framhäver vaxning träslagets naturliga estetiska egenskaper genom att fördjupa dess naturliga färgton. Genom vaxning kan du även färga träet i valfri kulör. Vaxning är absolut inget måste, men finns som tillval för den som önskar. 

Vattentank i olika storlekar kan beställas för våra vedeldade kaminer. Dessa monteras ovanför kaminen och fylls med vatten som sedan värms i och med att kaminen står på. Varmvattnet kan användas för att tvätta sig med efter bastubadet eller för att hälla på stenarna. 

Det negativa med en vattentank är dock att den alltid måste vara fylld när kaminen är på för att svetsfogarna inte ska gå sönder. Under vinterhalvåret måste den även alltid tömmas efter användning för att vattnet inte ska frysa till is.