FAQ

Här har vi samlar svar på våra vanligaste frågor. Om du inte hittar svaret på just din fråga är du varmt välkommen att kontakta oss. Du hittar även ytterligare information om våra produkter på vår informationssida.

Bastutunnor

När du beställer en bastutunna från oss tillverkas den därefter enligt dina önskemål. Hur lång tid detta tar beror på när du lägger din beställning och den nuvarande arbetsbelastningen. Du kan kontakta oss för att få reda på våra nuvarande leveranstider. 

Efter det att din bastutunna tillverkats tar det 4-7 dagar för den att levereras, beroende på var i landet du bor.

Efter beställning så kommer vi skicka dig information som förklarar hur du förbereder underlaget, hur avlastningen bäst görs, användarinstruktioner för bastu, rekommendationer för underhåll och annan relevant information. Vi ger dig ett beräknat leveransdatum i god tid innan så att du är förberedd när din bastutunna levereras.

Thermowood är trä som värmebehandlats och som inte reagerar på yttre väderförhållanden. Det är också fritt från kåda till skillnad mot normal tall som reagerar på olika temperaturer och krymper när det är väldigt varmt och töjer ut sig när det är kallt och/eller blött. Thermowood har en något brunare färg än vanlig tall som är ljusare.

När du beställer en bastutunna från oss levereras den färdigmonterad hem till dig med lastbil. Därefter står du som kund för avlastningen.

Vi har fri frakt inom södra och mellersta Sverige, allt som ligger söder om Gävle. Vid leverans till norr om Gävle och öar tillkommer en extra leveranskostnad, vanligtvis mellan 2000 kr och 5000 kr. 

Med gaffeltruck eller kran. Våra färdigmonterade bastutunnor har breda “ben” i mitten, vilket gör dem enkla att lastas av med gaffeltruck.

Våra bastutunnor står allra bäst på en hård, plan yta såsom exempelvis en altan, betongyta eller stenplattor. En hård och platt yta garanterar stabilitet och optimal hållbarhet genom åren.

Vi har två års garanti på alla våra bastutunnor. Du kan läsa mer om vår garanti för bastutunnor i våra köpvillkor.

Skorsten behöver monteras på plats av dig som kund då det inte är möjligt att leverera detta färdigmonterat på grund av höjdrestriktioner. Efter leverans skickar vi med instruktioner som förklarar hur du gör detta. 

För bastutunnor med 2.27 m i diameter behövs träbrädor på fram- och baksida monteras, skruv följer med. Allt detta görs enkelt och smidigt på under en timme efter leverans och avlastning.

Use this text to answer questions in as much detail asEtt hål på 5 cm i diameter finns 30 cm från den bakre väggen för avrinning.  possible for your customers.

Vi har tyvärr inget ”showroom” där man kan se våra olika bastutunnor. 

För vår anpassningsbara bastutunna behöver en behörig elektriker installera det elektriska aggregatet innan användning. Elen för belysningen är redan kopplad och behövs endast anslutas. 

För våra övriga bastutunnor kommer elen färdigkopplad redan vid leverans både för elektriskt aggregat och eventuell belysning. 

Nej, varje bastutunna tillverkas på beställning och är d

Som en tumregel kan man räkna med att varje person behöver minst 0,8 m2 inne i basturummet och 60 cm sittyta. 

Vi erbjuder bastutunnor i många olika storlekar.

Som en tumregel kan man räkna med att varje person behöver minst 0,8 m2 inne i basturummet och 60 cm sittyta. 

Nej, priset påverkas inte oavsett om du väljer att få din bastutunna färdigmonterad eller som byggsats. 

En bastutunna som är mindre än 15 kvadratmeter behöver inte bygglov förutsatt att den placeras inom en radie av max 25 meter från ett bostadshus. Maxhöjd från mark till tak för att slippa bygglov är tre meter och bastutunnan bör placeras minst 4,5 meter från din grannes tomtgräns, annars krävs skriftligt godkännande. Regler kan skilja från kommun till kommun och det är alltid en bra idé att höra med ditt lokala stadsbyggnadskontor om vad som gäller i just din kommun. För en vedeldad bastutunna krävs anmälan av installation av eldstad, vilket din kommuns lokala byggnadskontor hjälper dig med.

Genom korrekt underhåll kan du förlänga livslängden av din bastutunna betydligt. Läs mer om information om underhåll för bastutunnor.

Vattentank i olika storlekar kan beställas för våra vedeldade kaminer. Dessa monteras ovanför kaminen och fylls med vatten som sedan värms i och med att kaminen står på. Varmvattnet kan användas för att tvätta sig med efter bastubadet eller för att hälla på stenarna. 

Det negativa med en vattentank är dock att den alltid måste vara fylld när kaminen är på för att svetsfogarna inte ska gå sönder. Under vinterhalvåret måste den även alltid tömmas efter användning för att vattnet inte ska frysa till is.

Du hittar bilder som visar var ”benen” är placerade under varje storlek av bastutunna här.

Omasauna/Cubesauna bastustugor

Leverans utan avlastning ingår i priset du ser i varukorgen.

Vår leveranstid är i konstant fluktuation i och med att nya beställningar läggs i kö och det är alltid bäst att kontakta oss för nuvarande leveranstid.

Våra bastustugor levereras med lastbil, varpå man sedan lastar av själv med gaffeltruck, traktor med gafflar eller kran. 

Avlastning görs av dig som mottagare med gaffeltruck, traktor med gafflar eller kran.

Ja, det går att få bastustugan spegelvänd utan någon extra kostnad. Du väljer detta som alternativ när du lägger beställningen eller skriver detta som en anteckning i kassan. 

En bastustuga som är mindre än 15 kvadratmeter behöver inte bygglov förutsatt att den placeras inom en radie av max 25 meter från ett bostadshus. Maxhöjd från mark till tak för att slippa bygglov är tre meter och bastustugan bör placeras minst 4,5 meter från din grannes tomtgräns, annars krävs skriftligt godkännande. Regler kan skilja från kommun till kommun och det är alltid en bra idé att höra med ditt lokala stadsbyggnadskontor om vad som gäller i just din kommun. 

För en vedeldad bastustuga krävs anmälan av installation av eldstad, vilket din kommuns lokala byggnadskontor hjälper dig med.

En bastustuga från Omasauna håller i årtionden med korrekt underhåll. Maximera bastustugans livslängd genom att följa nedanstående rekommendationer. 

  • Takbeläggningen bör bytas ut ungefär var tjugonde år.
  • Det är viktigt att torka bastun efter varje användning genom att låta aggregatet stå på ett par timmar efter användning. 
  • Rengör lavarna snabbt efter användning.
  • Använd olja då och då. 
  • Rengör röret en gång varje år om bastun används dagligen. 

Samtliga bastustugor från Omasauna har en garanti på två år.

Du behöver ta hjälp av en behörig elektriker för att dra elen för eventuellt elektriskt aggregat. Det är alltid viktigt att undersöka vilken nätspänning ditt hus har och att säkerställa dig om att elen kopplas in på rätt sätt. 

Elbox för koppling av el för belysning finns på bastustugans baksida och bör anslutas med 220V. 

Efter beställning kommer vi att skicka en faktura för förskottsbetalningen på 25%. Vid mottagen betalning kommer din beställning att behandlas och produktionen påbörjas. När bastustugan är tillverkad och redo att levereras skickas en slutgiltig faktura på resterande belopp. När hela betalningen är mottagen kommer din bastustuga att skickas till dig.

Nej, varje bastustuga tillverkas på beställning och är därför inte lagerförda.

Nej, varje bastustuga tillverkas på beställning och är därför inte lagerförda.

Vax skyddar träet mot fukt och smuts och hjälper till att bevara trätonerna. Samtidigt  framhäver vaxning träslagets naturliga estetiska egenskaper genom att fördjupa dess naturliga färgton. Genom vaxning kan du även färga träet i valfri kulör. Vaxning är absolut inget måste, men finns som tillval för den som önskar. 

Vattentank i olika storlekar kan beställas för våra vedeldade kaminer. Dessa monteras ovanför kaminen och fylls med vatten som sedan värms i och med att kaminen står på. Varmvattnet kan användas för att tvätta sig med efter bastubadet eller för att hälla på stenarna. 

Det negativa med en vattentank är dock att den alltid måste vara fylld när kaminen är på för att svetsfogarna inte ska gå sönder. Under vinterhalvåret måste den även alltid tömmas efter användning för att vattnet inte ska frysa till is.