Bastu hälsofördelar

Bastu hälsofördelar

Vilka är de främsta hälsoeffekterna av att bada bastu?

Bastu är något som från första början härstammar från den finska kulturen. Idag är det dock väldigt många fler än finnarna som gillar att basta, inte minst vi svenskar.  På de flesta spa- och träningslokaler i landet kan man ta del av olika typer av bastur, och allt fler väljer att skaffa sig en egen bastu i hemmet.  Att så många gillar att bada bastu beror inte bara på att det är varmt, avkopplande och väldigt behagligt. Utan många badar bastu just på grund av dess många hälsofördelar, antingen för sig självt eller i kombination med kallbad

Hälsofördelar med bastu

Bastu hälsofördelar Så vilka är hälsofördelarna med att bada bastu? Många talar om att man mjukar upp kroppen, att man kopplar av mer, att värk försvinner och att man sover bättre. Dessa är positiva hälsoeffekter som de flesta både kan känna och märka av såväl under tiden som efter att man bastat.  Däremot finns det väldigt mycket mer än så att ta del av för den som bastar regelbundet. Det finns nämligen ett flertal studier som visar på att bastubad kommer med väldigt mycket mer djupgående, och i vissa fall rent ut sagt livsavgörande hälsofördelar som man kanske inte ser, känner av eller märker på egen hand.


1. Ökar kroppens produktion av heat shock protein

När vi utsätter vår kropp för varma temperaturer sker en naturlig reaktion som gör att kroppen direkt försöker kyla ner sig själv. Detta leder till något som i engelskan brukar kallas för heat stress, något som i sin tur gör att kroppen skickar signaler till blodkärlen om att de ska utvidga sig. I samband med det kommer blodet tillsammans med andra vätskor och salter ”förflytta sig” från kroppskärnan till de yttre delarna av kroppen för att kunna ligga så nära hudytan som möjligt. När dessa vätskor ligger så pass nära hudytan kan de lättare avdunsta – alltså göra att vi svettas – vilket i sin tur gör att det blir lättare för kroppen att kyla ner sig.

Heat shock proteiner spelar en avgörande roll för vår hälsa 

Utöver detta så kommer kroppens heat stress leda till att kroppens så kallade heat shock proteiner aktiveras. Med detta kommer ett flertal fördelar då dessa proteiner är otroligt viktiga för ett flertal cellulära processer, inte minst för immunförsvarets funktion och för regleringen av cellcykeln.  Faktum är att vi genom att utsätta vår kropp för heat stress och därmed aktiverar produktionen av heat shock proteiner minskar risken för att drabbas av neurodegenerativa sjukdomar, alltså sjukdomar som Parkinson och Alzheimers. Det då dessa proteiner hjälper till att reparera skadade proteiner som utan reparation kan ställa till det rejält i kroppen.  Det har till och med bevisats i ett flertal studier att ett högre värmepåslag bidrar till att mängden heat shock proteiner i vår kropp ökar rätt avsevärt. Bland annat gjorde man en studie år 2012 där man kunde bevisa att de som satt i en 73 grader varm värmekammare i 30 minuter fick en 49% ökad produktion av dessa proteiner.


2. Ökning av tillväxthormon till följd av regelbundet bastubadande

Bastu hälsofördelar Ytterligare en väldigt kraftfull fördel av att bada bastu regelbundet är att det bidrar till att kroppens tillväxthormon ökar rätt rejält. Det då miljön och värmen i en bastu frisätter tillväxthormonerna och gör att kroppens produktion av det ökar. Hur stor del tillväxthormoner som frisätts beror på hur bastubadet ser ut.  Ett exempel är dock att man vid två bastubad på 20 minuter i 80 graders värme, där vardera 20 minuters- intervall följs upp av 30 minuters kylning, ledde till att kroppens tillväxthormonsnivåer hade stigit två gånger över baslinjen. För dig som tränar mycket, främst för att bygga muskler, kan detta vara väldigt fördelaktigt i din utveckling.


3. Lev längre genom att bada bastu

Utan att överdriva så är bastubad något som kan bidra till att du lever längre. Detta må låta som någon form av hittepå, men faktum är att alla de hälsofördelar som kommer med att bada bastu bidrar till att vår kropp fungerar bättre, vilket i sin tur inte bara gör att vi mår bättre utan även att vi kan leva längre.


4. Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar

Hälsofördelar bastu Bara en sådan sak som att vi kan minska risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar genom att bada bastu är rätt avgörande i frågan om att bastubad förlänger våra liv. Detta har man alltså kunnat bevisa med olika studier, där Hans Hägglund är en av de som ägnat mycket tid åt ämnet.  Återigen har detta att göra med att bastubad och det värmepåslag som sker bidrar till att immunförsvaret måste sätta igång och jobba lite extra. Det samma gäller för hormonsystemet. Detta har en positiv påverkan på kroppens alla system, inte minst nervsystemet där kärlen vidgas och blir mer flexibla samtidigt som blodtrycket dämpas.


5. Minskad risk för demens och stroke

Andra hälsofördelar som kommer med att bada bastu är att det minskar risken för att drabbas av demens och stroke. Trots att detta är något som måste undersökas och forskas på mer än vad vi har kunnat göra hittills finns det tydliga siffror och bevis på att det faktiskt stämmer. Det kan faktiskt till och med vara så att bastu kan minska risken för demens och stroke med ca 50%.  Värt att nämna är dock att denna minskade risk för hjärt- och kärlsjukdomar, samt för sjukdomar som demens och stroke, gäller för de som badar bastu regelbundet. Det vill säga inte bara ett par gånger i veckan, utan de som badar bastu mer eller mindre varje dag. Gör man det finns det mycket som talar för att effekterna kommer bli rejält synliga och att din hälsa kommer boostas på flera sätt. Utöver dessa väldigt mycket mer djupgående, och rent ut sagt livsavgörande hälsofördelarna med bastu kan du som sagt även uppleva lite mer direkta hälsofördelar som minskad ångest och värk, bättre sömn, avkoppling och finare hy.

Du kanske också gillar Visa mer